Vävprojektet sommaren 2008 är avslutat

Birgitta Karlsson från Västra Harg var i Litauen under sex veckor sammanlagt under sommaren. Tillsammans med en medarbetare (olika varje gång) lärde de tolv personer att väva, som nu ska föra det litauiska kulturarvet vidare.

Syftet med vävprojektet har varit att återuppväcka den litauiska vävkonsten och vävtraditionerna innan de helt faller i glömska. Litauerna fick inte utöva sin egen kultur under den sovjetiska tiden och när litauerna drevs bort från sina hem och skickades till Sibirien visste inte de ryssar som intog deras hem hur vävstolarna skulle användas och därför eldades de upp.

På vävavslutningen fick vi verkligen bevis för att vävprojektet har varit mycket uppskattat. Många människor uttalade sin stora glädje och tacksamhet över att vävningen nu har kommit tillbaka till Plunge. Det finns en förfrågan om en ny kurs sommaren 2009 i Kalvarija ett samhälle som också hör till Plunge kommun.

Som ett resultat av vävprojektet har det bildats en vävförening i Plunge Kulturhus som driver en vävstuga dit man kan komma och väva.

Vävning ska också bli ett ämne på Jordbruksskolan i Plunge.

Barnen och ungdomarna på Cyrulis-Ungdomshuset i Plunge, som Vänner emellan stödjer ska också lära sig att väva. En av vävdeltagarna har lovat att vara deras lärare.

En av deltagarna har börjat väva kjoltyg till en folkdansgrupp som behöver nya kjolar till sin folkdräkt.

Vänner emellan har fått bidrag till vävprojektet från Kristina Lindahl,
Boxholms kommun och ÖstGöta resurscentrum.

Karin Knutsson

Kommentarer inaktiverade.