Vänner emellans resa till Litauen 31/5 2007

Cyrulis 10-årsjubileum

Vi som var med på resan:
Monica Karlsson
Siv Kjellqvist
Ethel Jonsson
Mia Nydahl
Carina Nöjd
Berit o Olle Rosenlöv
Annika Ahlberg
Irene Fritz
Marianne Andersson
Eila Sjö
Ingrid Sköld
Och givetvis… Sigge.


Torsdag 31/5

Avresa kl. 10.00 från Boxholm, efter sedvanlig fotografering.
Första riktiga stoppet blev vid Kungsstenarna i Traryd, där vi fick kaffe och underbart gott hembakat bröd.

I god tid var vi framme i Karlshamn för att efter en del väntetid, få gå ombord på färjan.


Fredag 1/6

Vi kom i god tid till hotellet Angela och fick våra rum efter div. byten. Sedan bar det av in till stan, för att avnjuta en god måltid. Vi fick tid att ströva runt och handla, innan vi gick till festligheterna på Cyrulis. Man firade att Cyrulis hade hållit på i 10 år. Kl 15.00 började en lika fin underhållning, som alltid när dessa duktiga barn agerar. Trots ökande regn och lite kyla genomförde de hela sitt program. Vi fick först låna några parasoll, så vi skulle sitta torrt, men sedan kom någon på att hämta en hel rulle byggplast, som skyddade oss mot den värsta vätan.
Väldigt många olika personer och myndigheter kom för att överlämna jubileumsgåvor till Vanda och Cyrulis. Monica överlämnade en stor fruktkorg och div. utespel och höll ett tal. Siv läste upp ett brev, som Karin skickat med från Sverige.

Efter detta blev vi bjudna på lite smått och gott, som vackra små smörgåssnittar, vin, kaffe och te.
Vid 19 tiden återvände vi till hotellet och åt en mycket lätt kvällsmat.
Många av oss skyndade sedan till ett närbeläget varuhus, som var öppet ändå till 22.00.

 

 

Lördag 2/6
Många av oss följde med och hjälpte till att lossa vår last, innan dagens utflykter började.

Först besökte vi Härbärget, som hade plats för 22 personer. Just nu var där bara 16 st, för en del hade rymt, för att de inte ville följa de regler som var uppsatta. En mycket trevlig man tog emot oss och visade runt. Vi lämnade div. skyddskläder och hjälmar, som han hade önskat. Han berättade att de skulle börja bygga om ett hus till, som skulle erbjuda ensamma kvinnor och deras barn ett tryggt boende. De boende fick egentligen bara bo kvar i 6 månader, men undantag gjordes. Men de fick betala en del, när de bodde längre än utsatt tid.


Vår guide Virginia följde med oss i minibussen till Plateliai. Detta var ett fint semesterparadis, där vi åt en god middag. Det tog en god stund innan vi fick vår mat, men som tur var så var Rimantas med och berättade om sjön, som detta härliga semesterparadis ligger vid. Han berättade om flera öar bl. a. Kungens ö, som man väl av namnet förstår vem som brukade besöka den. Hit ut hade det gått en bro, som vid fara kunde fällas upp, så halva bron fälldes åt ön och andra halvan mot fastlandet. Mera intressant var det att höra om ”De naknas ö”. Hit skickade man olydigt tjänstefolk för att straffa dem. De fick klä av sig nakna och spöades, tills de blev blodiga. Då började myggen att ha sin egen fest på deras blod. De fick sedan stanna på ön över natten, innan de åter togs hem till sin arbetsgivare.

Sedan åkte vi vidare till ett besökscentrum (Lankytoja center) där man firade Barnens dag, med dans, sång och musik. Monica överlämnade en penningsumma till en ung duktig konstnärinna, som vunnit pris.

Efter detta blev vi guidade på ett museum, som låg en trappa upp. Det blevlite väl långdraget, tycket många av oss. Kaffe vankades efter att vi klivit ner för den långa trappan igen. Samtidigt diskuterades ”vävprojektet” Troligen förstår de inte riktigt hur svårt det är att lära sig vävandets konst på kort tid, men det kommer nog att lösa sig.

Efter detta så hann vi en kort stund tillbaka till hotellet, innan vi förväntansfulla begav oss hem till Vanda och hennes man, på middag.
Vi serverades härlig mat i deras fina trädgård. Därefter blev det tårta och kaffe inne i villan. Rimantas visade tavlor och klockor av olika slag, som han samlade på.

Sista anhalten för dagen, var hemma hos en mamma och hennes tre döttrar 19, 17 och 9 år gamla. Den äldsta av flickorna, Vaida, var svårt handikappad. Hennes mamma vädjade till oss om en bättre rullstol till sin dotter, så hon kunde vila huvudet och få stöd för sina ben.
Denna mamma verkade vara en tusenkonstnär. Hon jobbade på en syfabrik och tog hand om sina flickor och samtidigt byggde hon på sitt hus och sydde och virkade på kvällarna, för att få in lite extra pengar.
När det stod klart för henen att hon skulle få en vävstol av oss, blev hon mycket rörd och glad. Lika glad blev den 9 åriga flickan när hon fick sina händer fulla av småpengar, som vi skramlade ihop.

Trötta och mätta återvände vi till hotellet, för en god natts sömn.

Söndag 3/6
Kvinna som vi besökt föregående kväll kom ihop med en av döttrarna till vårt hotell och hämtade sin vävstol, som hon blev lovad.

Sedan for vi till Palanga, som är en kurort. Här väntade underbara sandstränder, en fin promenadgata, som går ända ut på en lång brygga. Denna gata började byggas om hösten 2003. Här finns mysiga affärer och marknadsstånd, med bärnsten mm. Palanga är ett kyriskt namn.

Efter att vi trötta och mätta lämnade Palanga styrde vi kosan till Ausras mammas hem. Endast Ausra och Matas var där och bjöd på en kopp kaffe i trädgården. Mammans hus hade blivit så fint utvändigt, med nytt tak och nya fönster och nymålat.

Sedan körde vi mot vårt färjeläger och resan hem.

Måndag 4/6
Efter en mat- och en kafferast var vi sedan åter hemma i Boxholm, med en massa fina intryck i våra sinnen.
Detta var en lite lättsammare nöjesresa, men ändå blev det en hel del att både se och höra och glädjas åt.

Vid tangenterna
Ingrid

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.