RESAN TILL LITAUEN 23/4 – 29/4 2012

Måndagen 23 april

Resan började i Boxholm, där bussen redan var lastad och startklar. Klockan 10.00 var alla samlade förutom Anna som vi tog upp efter vägen och sen fortsatte resan. Lite information och presentation i början av resan, sen blev det frågesport. Första pausen blev i Växjö, där vi intog en god lunch och en stund senare blev det kaffepaus med hembakat bröd. Sen var det bara fyra mil kvar till Karlshamn. Fick gå på båten vid 16-tiden , och då fick vi våra hytter, blev en vilostund innan vi samlades i matsalen för lite god mat och dryck.


Tisdagen 24 april

Natten var lugn och sen sågs vi igen till frukost, samtidigt som vi gick in i hamnen. När vi kom av båten på tisdagsmorgonen mötte vi upp tolken Ausra, sen fortsatte färden med bra guidning några mil fram till Plunge, där vi åt en god lunch på en fin restaurang, och träffade bl.a. Vanda Sen bar det iväg till Linne-fabriken där vi shoppade loss. Sen fortsatte damerna i egen buss, körd av Gintaras, till sömmerskan Diana, där vi fyndade och blev bjudna på kaffe. Och sen vidare till Sömmerskan Egidija i deras hem, var gästvänliga, bjöd på vin och snacks. Blev även inköp där. Trevligt att se deras hem. Sen mötte vi de andra som hade packat ur banankartonger och sen varit på ett sågverk och sett när de gjorde renhåll-ningsmaskiner. Sen bar det iväg till Vandrarhemmet, där vi checkade in , fick våra rum och en god soppa med bröd till kvällsmat. Tidigt i säng.


Onsdagen 25 april

Tidig frukost vid 07:30. Bussen skulle avgå 08:30, men vi blev 5 min. sena. Fick lite ”bannor” av Sigge. Färden gick till Handduksfabriken i Plunge, där vi shoppade loss. Ausra mötte upp, sen åkte vi vidare till skolan för handikappade barn och besök på deras internat. Där blev vi varmt välkomna med applåder och fin underhållning. Fick med oss en ”fin blomma” som eleverna hade gjort själva. Visade oss runt i tre renoverade rum som ”Vänner emellan” har bidragit till. Och ett väldigt fint per-sonalrum, som de hade målat och klätt om soffor ,sittkuddar m.m i. All personal verkade väldigt duk-tiga och kreativa. Efter det blev vi bjudna på en ”lätt Lunch” Mycket god och vackert dekorerad mat. Sen blev det bussfärd till Cyrulis, där vi fick ytterligare en ”lätt och god Lunch”, alltså två luncher inom ett par timmar. Sen flyttade vi oss till Kafferummet, fint dukat, där det bjöds på kaffe och gott bröd. Fick bra information om Cyrulis arbete och det stöd som kommer från ”Vänner emellan”, bl.a. hade de köpt en krockad bil från Tyskland som ska renoveras. Sen blev det underhållning av mycket duktiga barn, med sång, musik och dans. Utdelning av godis från oss och av barnen fick vi en liten fin present. Sen gick vi till kyrkan där våran buss stod, flyttade över banankartonger till en mindre buss och ny chaufför.På vägen till familj nr.6 hämtade vi upp socialsekreteraren. Familjen bodde i ett riktigt förfallet hus, som de hyrde för 250 Litas ( ca 660 sv. Kr.) men tidigare hade det kostat 300Litas, men ett barn hade förfrusit sin fingrar och då sänkte hyresvärden hyran med 50Litas. Litet och mycket eländigt i huset, där mamma och 6 barn bodde. Vi lämnade bord och stolar och andra div. grejor där. Mitt emot bodde Hyresvärden i ett mycket flott hus!! Sen bar det vidare till Familj nr.3. De bodde i ett hyreshus med en väldigt brant trappa, Räcke som knappt höll ihop. Mamman jobbade, pappan var ej hemma, men däremot svärdottern och barnen. Lämnade en hel del grejor från ”Vänner emellan”.Sen åkte vi till Familj nr.5 som också bodde på landet, hade höns som ”Vänner emellan” hade sponsrat med förra sommaren. Mamma med två barn, flickan var cp-skadad och mormodern som nog skötte det mesta. Mamman som kommit hem samma dag, hade varit först i  Skottland och jobbat men tyvärr utan lön, sen åkt vidare till England där Hon också hade blivit lurad på sin lön i början. Vi lämnade en hel del från ”Vänner emellan” Och vi fick med oss en hink med ägg från dom.

Sen åkte vi till Familj nr 4, som bodde i en liten lägenhet, där mamman och de små barnen bodde, pappan och 17 åringen bodde för sig i en annan lägenhet. Lämnade en hel del saker där från ”Vänner emellan”.Sen åkte vi till Familj nr.1 som bestod av mamma och 4 barn, bodde i en lada, inrett spartanskt till lägenhet. Hade soffgrupp och sängar. Mamman bodde ihop med en ny man som även han hade 3 barn. Mamman jobbade inte, hade underhåll från pappan plus flerbarnstillägg, även där lämnade vi saker från ”Vänner emellan”. Sista familjen för dagen var Familj nr.4, mamma med två tonårspojkar, de bodde i ett hyreshus på tredje våningen. Hyrde av någon som bodde utomlands. Mamman blev väldigt rörd då vi kom med grejor. Pojkarna hade en våningssäng som kom från ”Vänner emellan”. Mamman jobbade på en fiskfabrik. Hade både kyl, frys och micro och var ganska nöjd med tillvaron. De bjöd på frukt och godis. Sen bar det iväg hemåt till Vandrarhemmet då kloc-kan hunnit bli halv åtta och där fick vi kvällsmat.


Torsdag 26 april

Tidig frukost igen. Sen bar det iväg in till Plunge där Kommunen hade inbjudit Socialarbetare i Plunge till en halvdags konferens, där även vi deltog med föreläsarna Anna och Karin. Sen visade Vanda bilder från Cyrulis förskola. I pausen bjöds det på snacks av olika slag, kaffe och dricka. Sen åkte vi vidare till Ålder-domshemmet i Kalvarija, där vi först fick lunch, sen visade ”Vänner emellan” bildspel från tidigare år de varit där. Det delades ut presenter i form Av scarfar, strumpor och choklad och alla fick varsitt ”gosedjur”. Sen spelade Karin gitarr och vi sjöng Rönnerdal tillsammans,och de gamla sjöng för oss. ”Vänner emellan” fick en fin tavla som en känd konstnär hade målat. Det blev även en rundvandring för oss som inte hade varit där förut. Fick även träffa de som inte hade kunnat varit med tidigare, även dom fick varsitt ”gosedjur”. Sen blev det byte av buss i Plunge med ny chaufför som körde oss till Familj nr.7 som bestod av 10 barn och det elfte på väg. Mamman hade tvillingar och trillingar. Bodde långt ut på landet på en knappt farbar väg dit. Även alla barnen här fick presenter i form av leksaker, godis, och sen fick de diverse grejor till hushållet. Tillbaka till Plunge där vi bytte buss igen, sen bar det iväg till Vandrarhemmet där det blev en sen kvällsmat, med bl.a. zeppelinare med sås.


Fredagen 27 april

Sovmorgon, frukost kl.08:00. Bussen avgår 09:20 till Änglakonstnären, där hon berättade och visade oss runt. Bjöd på björksav som dryck. Sen åkte vi vidare till Kriscentret i Plunge, där Gintaras visade oss Härbärget för hemlösa och huset där De misshandlade kvinnorna bodde med sina barn. Väldigt fint där. Rummet där alla kläder, skor, sängkläder fanns har ”Vänner emellan” skänkt ca 90% av. Lämnade en del grejor även nu. Sen gick färden vidare till centrum i Plunge, med en snabbshopping och sen blev det lunch på restaurang Gallera. Sen blev det ytterligare en liten shoppingtur innan vi åkte till Bowlinghallen, där vi mötte upp alla barn och personal från Cyrulis,och då blev det bowling-match oss emellan. Under tiden bjöds det på glass och kaffe. Efter det skildes vi från barnen för att åka till Jordbruksskolan. Där var Cyrulis personal med,även kommunens ordförande och hennes man, som är chef på Arbetsförmedlingen. När vi kom möttes vi av fin musik. De bjöd på ”svenskt smörgåsbord” med bl.a. zeppelinare och potatis-kaka och vin. Efter maten blev det kaffe och ost med russin i. De som var första gången i Litauen fick berätta hur vi hade upplevt veckan. Sen hölls det lite tal och tack från personal och kommunchefer, även utdelning av presenter. Och vi på ”Vänner emellan” tackade också. Sen bar det iväg hemåt till Vandrarhemmet.


Lördagen 28 april

Frukost 07:30. Vid 08:30 bar det iväg till marknaden där vi fick vandra runt en och en halv timma. Gun Inger och Monica kom för sent till bussen som vanligt. Därefter gick färden till Cyrulis där vi mötte upp Vanda, tolken Virginija och sjuksköterske studerande Jonas. Vi gick till Cappuchini, munkarnas barmhärtighetshem, där vi fick lite information hur de arbetar och hur det såg ut. Blev bjudna på te, smörgåssnittar och kaka, och även där lämnade ”Vänner emellan” lite grejor. Sen gick vi till Cyrulis Loppisen, tittade runt, även på ”Sverigerummet”. Virginia som skötte loppisen berättade lite hur affären fungerade, och vad som gick bra och dåligt att sälja. Åkte vi vidare till Kretinga där vi fick god lunch på Vienkiemis. Ett mysigt ställe med en Äventyrspark runt om huset. Och idag har våren kommit till Litauen, strålande väder. Sen åkte vi vidare till Palanga, där vi gick gågatan ner till vattnet och fick se en del av den långa fina stranden, 99 km lång. Sen vidare till Klaipeda, där vi lämnade av Virginija och Jonas, sen vidare ner till hamnen där vi checkade in och fick våra hytter. En stunds vila och sen sågs vi till kvällsmaten. Efter maten utvärderade vi veckan som varit.

Söndagen 29 april

Frukost, i samband med att vi närmar oss Sverige och Karlshamn. När vi kommit av båten fortsatte färden till Eksjö där vi åt lunch, och sen vidare till Boxholm där vi lastade ur allt som vi hade med oss hem.

En mycket trevlig resa med trevligt ressällskap. En eloge för alla ni som har planerat, packat och fixat inför resan.Även en ros till dig, Sigge, väldigt bra chaufför, som har kört oss hela veckan så att vi fått se och uppleva så mycket.


Monica Thiman och GunInger Lundin

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.