Luciaresa till Litauern 11/12 2008


Det var vi som var med på denna resa:

 

Monica Karlsson Boxholm                                   Karin Knutsson Boxholm                

Birgitta Karlsson, Mjölby                                     Rut Andersson, Stockholm

Kerstin Johansson Skänninge                               Eila Sjö Boxholm       

Sigge och Christina Andersson Vikingstad            Ingrid Sköld Motala

Mikael Taipalensuu Boxholm

 

11/12

Vi var 10 förväntansfulla personer som stod framför Helgebussen för avresa till Litauern. Denna gång skulle det bli en lite annorlunda resa än de vanliga, som de flesta av oss tidigare varit med på. Vi skulle för första gången fira Lucia ihop med litauiska barn och ungdomar.

Resan ner till Karlshamn, gick som vanligt bra när vi hade Sigge vid ratten.

Kl. 18 avgick båten och vi intog en lätt måltid och la oss sedan för att sova, för att vara utvilade när vi kom fram till Klaipeda.

 

12/12

Överfarten var lugn och fin och så fort vi kom iland, åkte vi och checkade in på hotell Angelo. Några åkte sedan för att lasta av postbussen, vilken innehöll bl. a, 13 vävstolar och över 1000 julklappar.

Andra åkte under tiden för att växla till sig lite litas. Resterande åkte med Vanda till Cyrulis. Där sammanstrålade sedan alla, för att inta ett gott förmiddagsmål, med kakor och godsaker. Därifrån for vi till linnefabriken, för att handla. Denna gång var det märkvärdigt tyst i denna fabrik. Det var faktiskt lite vemodigt, att inte höra något rytmiskt dunkande från vävstolarna. Utbudet av linnevaror var också ytterst litet. Därefter åt vi lunch, på en restaurang, där de väger maten och man betala för precis så mycket man vill ha.

Åter for vi till Cyrulis och hörde på barnens tankar om Lucia. Man firar inte Lucia i Litauern, därför var det väldigt intressant att höra vad dessa barn visste/ hade tagit reda på, om hur vi firar Lucia i Sverige. På Cyrulis jobbade nu 4 volontärer, 2 från Frankrike, 1 från Tyskland (hon heter Lucia) och 1 från Spanien 

                                           


Sedan vandrade vi till Kulturhuset, för att vara med om invigningen av den nya vävstugan, som de gjort i ordning i källarplanet.  Det var flera högt uppsatta personer med vid denna invigning, bl. a en riksdagsman från Plunge.  Lokalen var mycket bra och de visade upp sina fina arbeten. De har verkligen blivit duktiga i  vävandets konst på kort tid. De röda sidenbanden runt vävstolarna klipptes av, vid denna högtidliga ceremoni.

           

Sist denna kväll besökte vi Dianas affär. Väl tillbaka på hotellet åt vi en lätt kvällsvard.

 

13/12

Direkt efter frukost for vi till linneaffären, där vi inhandlade en hel del fina alster.

Efter detta började det riktiga luciafirandet, med att vi for ut till mentalsjukhuset. Det var studenter, från Klaipeda, som var Lucia och tärnor. Dessa läser svenska, för Virginia, som tillvalsämne. De hade lärt in väldigt många fina sånger, som de sjöng på svenska. De sjöng otroligt fint. De hade dessutom själva sytt sina luciaklänningar.
         
 

 

Därefter åkte vi till Kalvarija ålderdomshem, där samma sångföreställning bjöds. De gamla bjöds på lussekatter, pepparkakor, glögg och godis, som vi hade med från Sverige.
    
Efter en kort paus på hotellet, for vi vidare till kulturhuset. Här kompletterade 6 tärnor och 2 stjärngossar, från Cyrulis, det tidigare luciatåget. Vita, från Lettland spelade gitarr och sjöng väldigt fint för oss. Vi blev bjudna på glögg och en massa godsaker.
      

Sist på programmet, blev det svenska jullekar, som några av oss försökte lära dem.

 

Åter på hotellet, bjöd Vanda oss och personalen från Cyrulis på en festlig middag. Karin blev ordentligt firad, på sin födelsedag, som är just på luciadagen.

                                                     

14/12

 

Denna dag fick vi lite sovmorgon, innan vi begav oss iväg till Cyrulis och tittade på ”Sverigerummet”. En man vid namn Jouzas, berättade för oss om ett projekt han höll på med, som gav sysselsättning åt handikappade. Han var själv inte helt arbetsför, efter en hjärtoperation.  Han hade själv startat den här verksamheten och hade nu 12 anställda. De som startar sådana här projekt, blir befriade från skatt. Han tog tillvara spillvirke från en golvfabrik, som de sedan tillverkade blomurnor och fågelholkar av. Han var intresserad av någon sorts samarbete med Sverige.
      

 

Resan gick vidare till Ausras barndomshem, där även hon och Matas har sina egna rum. Huset var helt ombyggt inuti, så det gick knappt att känna igen. Det var otroligt fint och ljust och trevligt.

Några av oss gick ner till den härliga stranden, som ligger strax nedanför huset. Med fickorna fulla av stenar återvände vi till en god middag.

Här kom vi med en stor överraskning, till Ausra. Hon fick en vävstol, som kanske både hon och mamman kan ha många trevliga stunder med. Sigge, Birgitta och några till hjälpte henne att delvis sätta upp den, men tiden var för knapp, för att det skulle fungera att få den helt klar.

Vi fick ändå bråttom till färjan.

Överfarten var lugn och fin och vi sov så gott.

 

15/12

 

Som vanligt kom vi tryggt hem till Boxholm igen. Det är tal om att skrota ”Sigges buss”, men hoppas då att de hittar något annat att åka i, så vi får åka med Sigge många gånger till.

 

Ingrid Sköld

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.