Senaste nytt 2013!

Senaste nytt från vävprojektet!

Presidentbesök
Torsdagen den 10 juli 2008 besökte Litauens president Valdas Adamkus vävprojektet i Plateliai. Han befann sig i Plateliaias Nationalpark och passade då på att besöka vårt vävprojekt. Birgitta, vår projektledare för vävprojektet fick berätta om det och han lyssnade intresserat. Han gick omkring och tittade på varje vävstol och ställde frågor. Det togs bilder på Birgitta, Marianne och Valdas Adamkus som vi hoppas att få se framöver.
En solskenshistoria
När Birgitta Karlsson och Marianne Johansson i juli månad kom för att väva i Plateliai, blev de hämtade på flygplatsen i Riga. Det visade sig att de inte kunde bo i det hus bredvid vävlokalen  som de brukar när de är i Plateliai utan blev körda ut till den gamla militärförläggningen i skogen nära raketbasen några kilometer ifrån Plateliai. Det var tänkt att de skulle bo där under juli månads vävvecka eftersom Golgatavandringen i Kalvarija pågår samma vecka och området kryllar av turister  som skulle bo där Birgitta vanligtvis brukar bo.
På måndagen när Birgitta och Marianne kom till vävlokalen var det en grupp svenskar där som ville se vävprojektet. Gruppen kom från litauenföreningen i Kristianstad och har i sommar skickat en hjälpsändning till Plateliai däribland två vävstolar som fick gå  till Vänner emellans vävprojekt.
Birgitta berättade om projektet och hon berättade dessutom om att de skulle bo i militärförläggningen hela veckan vilket inte kändes så trevligt. Det var nämligen så att en ruta var  trasig i rummet bredvid deras när  de kom och någon hade bott där en tid. En vaktmästare lagade dock fönstret så att det blev helt. Men trevligt kändes det inte.
När Kistianstadgruppen hade åkt kom det en kvinna inifrån byn i Plateliai och berättade att Birgitta och Marianne skulle bo i hennes hus resten av veckan och dessutom hade Kristianstadgruppen betalat

rummet för dem. Det kan man kalla ”vänner emellan”.

Kommentarer inaktiverade.