Litauen

Vårt grannland Litauen

På andra sidan Östersjön ligger vårt grannland baltiska havet_redLitauen, det sydligaste och det största av de tre baltiska länderna och geografiskt sett är Litauen Europas centrum. Litauen erbjuder åt envar intressanta objekt – å ena sidan städer som är fulla av historiska monument, å andra sidan vackra naturlandskap. Det är lätt att resa till Litauen. Det finns bland annat regelbundna flygförbindelser från Stockholm och dom flesta större städerna i Europa.

Litauens huvudstad Vilnius förtjusar med sitt småstadsliknande intryck, fastän stadens invånarantal överstiger 550 000. Tiden får vingar när man går längs labyrinter bestående av sköna gator och innergårdar – allt är bekvämt på gångavstånd. I Vilnius med en internationell anstrykning, är det så pass mycket att se och uppleva, att man vill återkomma dit gång efter gång. Därtill ligger Trakais vackra stad samt Europas geografiska medelpunkt endast ett stenkast från Vilnius.

Det finns mycket att se och uppleva i Litauen oberoende av årstiden. Städer blomstrar upp redan tidigt på våren och hela landet förtjusar med sin grönska. I Litauen finns det gott om parker, åar och sjöar. Kusttraktens vita sandstränder lockar särskilt strandsemesterns vänner. På hösten täckas jorden med färggranna blad och i vintertid snötäckta gator, små salustånd och lustiga människor tar hand om den sagolika atmosfären.

Litauen har ett rikligt kulturutbud. Enbart i Vilnius är det talrika museer och kyrkor från olika epoker, och därtill kloster och byggkonstens monument. Vilnius gamla stad är en av de största i Östeuropa, och den tillhör UNESCOs världsarvslista. Aktivsemestraren hittar i Litauen gott om tidsfördriv, därför att många evenemang, festivaler och konserter arrangeras i landet året runt.

Man kan inte låta bli att tycka om stadens nattliv. Mångsidiga restaurangtjänster med internationellt kök lockar gastronomer, och nattklubbarna attraherar trendigt klubbfolk. Det är såväl enkelt som förmånligt att göra inköp, för prisnivån är finländskt sett mycket frestande, och betalningen sker behändigt med internationella kreditkort.

hästvagnDet bor drygt 3 miljoner människor i Litauen men denna siffra har minskat kraftigt de senaste åren då många väljer att flytta utomlands på grund av låga löner och hög arbetslöshet i landet. Efter det att landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991 har 615 000 litauer flyttat ifrån landet och 2010 emigrerade 83 000 personer. Arbetslösheten ligger på ca 14 % och medellönen är 5 500 kr i månaden före skatt.

Landskapet i Litauen är platt och öppet men 30 % av landytan är täckt av skog, marken är bördig och lämplig för odling. Klimatet består av tydliga årstider, varma somrar och kalla vintrar. I landet finns många mindre sjöar och floder.

strand

Mot Östersjön har man ca 10 mil kustremsa med stränder som på sommaren lockar till bad och för att leta bärnsten. Längs kustremsan hittar man även Litauens puls ut i Europa, hamnstaden Klaipeda. Eftersom det är landets enda hamnstad är det en port för transporterna in och ut i Europa och ett enkelt sätt för turister att ta sig hit med båt.

Exporten av varor från Litauen består av elektronik, här finns Europas största tillverkare av bildskärmar och elektronisk industri. Exporten består även till viss del av mineraler, reparationer och nybyggnationer av båtar och linnetyger. 2009 stängde Litauens enda kärnkraftverk som landet tidigare kunnat exportera energi ifrån. Nu måste de istället importera en stor del av energin från Ryssland. Det starka beroendet av Ryssland i kombination med hög inflation har gjort Litauen till det fattigaste landet i Baltikum.

Bakom det Litauen vi ser idag finns en rik historisk berättelse. Något som påverkar Litauen i allra högsta grad än idag är att Litauen har varit en del av Sovjetunionen. 1991 blev de självständiga och på nytt skulle de själva bygga upp landet.

I landet finns mycket att uppleva, vackra naturupplevelser, rikt kulturliv, närvarande och ”levande” historia blandas med ett vänligt och välkomnande folk.

storkSkrivet av Fanny och Karin

Läs mer om Litauen.

http://www.iom.lt/documents/Migration_profile_EN.pdf

http://www.tripadvisor.se/Tourism-g274947-Lithuania-Vacations.html

http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Litauen?p=1

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Lithuania

 

Kommentarer inaktiverade.