Favorit i repris: Kvinnor vill ge kvinnor väven åter

Under sovjetiskt välde eldade litauerna upp sina vävstolar. Nu ska kvinnor i Boxholm med omnejd lära de litauiska kvinnorna att väva igen.

Ett tiotal vävstolar är redan överskeppade och snart kommer väverskorna efter med Birgitta Karlsson i spetsen. I Boxholms vänort Plunge finns det redan tio kvinnor som väntar på att få lära sig vävandets hantverkskonst.

Nybliven pensionär drar

Birgitta tror att språket blir det knepigaste. Det kryllar av facktermer i en vävstuga men någon litauisk instruktionsbok för vävning har ingen hittat. Då är det inte så lätt ens med tolk.

– Jag känner att vi får använda oss av bilder i stor utsträckning, det finns mycket bra bilder i våra svenska vävböcker, säger Birgitta som reser till Plunge en knapp vecka efter det att hon 1 maj går i pension som fritidsledare vid servicehusen i Boxholm.

Det är Boxholmsföreningen Vänner emellan som håller på att förbereda vävprojektet. Karin Knutsson är en av de drivande. Hon berättar att som starkapital finns en privat donation på 30 000 kronor. Ovanpå detta hoppas föreningen på 30 000 kr från länsstyrelsen och kommunen.

Fick inte väva i hemmen

Karin Knutsson har varit i Plunge många gånger men aldrig sett en vävstol i ett vanligt hem, däremot på ett par platser som museiföremål och faktiskt, i funktion på ett dagcenter för utvecklingsstörda.

– Litauerna fick inte väva under Sovjettiden, alla skulle ha likadana mattor, de skulle göras i fabrik och säljas i affär. Vanliga människors vävstolar eldades upp, berättar hon.

Liksom Birgitta väver Karin själv och det är åtskilliga medlemmar i Vänner mellan som har detta som ett fritidsintresse. Det har därför på ett naturligt sätt vuxit fram en tanke att dela med sig av sina kunskaper österut.

– Det finns en stark vävtradition i våra trakter, framför allt på landsbygden, även om det var fler som gick och lärde sig på 70– och 80-talen. I Västra Harg, där jag bor, är vi sju–åtta kvinnor i vävstugan varje lördagsförmidag, berättar Birgitta Karlsson.

Vill gärna ha tillbehör

Birgitta ska åka iväg till Plunge en gång i månaden under tiden maj–september och ha med sig två medhjälpare varje gång. Första veckan bli hon dock borta i två veckor och då ska hon, Elsa Gustafsson och Ann-Britt Henrysson börja med att sätta upp alla vävstolar. Det blir ett äventyr i sig. Vävstolarna ligger som virkeshögar i en lokal.

Karin och Birgitta misstänker att det kommer att fattas tillbehör till stolarna så de tar tacksamt emot skyttlar, spännare, vävtrissor, vävskedar och nickepinnar. I regel passar alla tillbehör till alla modeller.

Kan vävning bli en utkomstmöjlighet för litauiska kvinnor?

– Det är svårt att veta, det är ju ett fritidsintresse för oss i Sverige. Ett mål skulle kunna vara att skapa en vävstuga i varje kommundel i Plunge. Vi hoppas att litauerna ska kunna plocka fram sina egna mönster och vävtraditioner innan de helt faller i glömska. säger Karin Knutsson.

Det är tänkt att vävprojektet ska mynna ut i en utställning i Kulturhuset i Plunge.
Birgitta Karlsson

Kommentarer inaktiverade.