Cyrulis

Cyrulis

– vår vänorganisation i staden Plunge

Den 1 juni 1997 startades Cyrulis på initiativ av Vanda Bendoriene och hennes man Rimantas eftersom de behövande i Plunge inte kunde förvänta sig någon hjälp från samhället.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANär Vänner emellan bildades 1999 fick vi kontakt med Cyrulis och verksamheten kunde expandera. Från att ha startat i två små rum finns idag ett helrenoverat ungdomshus med tillhörande lekgård. För att finansiera renoveringen anordnade Vänner emellan 2002 en Litauenfestival i Boxholm och kunde därmed samla in 100.000 kr som grundplåt till renoveringen. Cyrulis själva sökte olika projektpengar och i maj 2003 kunde det nya ungdomshuset invigas med Vänner emellan på plats. 2005 fick Cyrulis pengar från en Nederländsk fond och kunde därmed bygga upp en basketplan på sin gård.

Cyrulis har en önskan om att en dag bli självgående och att inte behöva vara beroende av gåvor från andra.

Vad gör Cyrulis?

De ungdomar som är med i Cyrulis verksamhet löper stor risk att bli gatubarn för att så småningom hamna i kriminalitet, missbruk och trafficking. Idag är 40 barn från 30 familjer inskrivna och Cyrulis arbetar mycket målinriktat med barnen och deras familjer. Man har insett hur viktigt det är att den sociala insatsen omfattar hela familjerna och inte bara barnen.

Under läsåren får barnen delta i verksamheten mellan kl. 8.00-17.00. De får lära sig att sköta sin hygien, laga mat, sticka, virka, brodera. De har tillgång till data, de sjunger och de deltar i konserter, baskettävlingar och besöker muséer. De får även läxhjälp, råd och stöd och har alltid någon vuxen att ta kontakt med när det behövs.

Läger Cyrulis

På sommaren har de möjlighet att delta några dagar i ett sommarläger nära Palanga som är en kurort vid Östersjökusten. Dessa sommarläger har Vänner emellan givit bidrag till de senaste åren.

Cyrulis Second-hand butik

I november 2006 öppnade Cyrulis en second-hand butik i sina lokaler. Vänner emellan stöttade projektet ekonomiskt i inledningsskedet men behöver idag bara förse deras butik med varor. Denna lilla butik ger arbete och fast månadsinkomst åt en kvinna. Cyrulis har även kunnat anställa en psykolog några timmar i veckan för de pengar som blir över. Second-hand butiken har stor efterfrågan på lakan, handdukar, morgonrockar, sportkläder, täcken, kuddar, filtar, tallrikar och kastruller. Det är även där utlämningen av kläder sker. Cyrulis familjer får kvittera ut vad de behöver och utlämningen sker mycket noga.

Länk till Cyrulis hemsida

Alla sidor är ännu inte översatta till engelska.

 

Kommentarer inaktiverade.