Bageriprojektet i Birzai

Bageriprojektet

Bageriprojektet föddes sommaren 2009 på familjekriscentret i den lilla byn Paceraukstes i nordöstra Litauen. I deras strävan att förbättra levnadsförhållandena för barnen och familjerna i byn. Kvinnorna på familjecentret Pagalbos Centras delar ut matkassar till behövande familjer och istället för att köpa det bröd man delar ut önskar man att baka det själv.

Bageriprojektet i Birzai
Vänner emellan besökte byn Paceraukstes i nordöstra Litauen drygt en mil ifrån Birzai nära lettiska gränsen i maj 2009. Här är det glesbygd och de små mjölkgårdarna i området går i konkurs därför att mjölkpriset är så lågt. Arbetslösheten är stor och det finns inga kooperativ därför att man är rädda för att samarbeta. Här finns ett familjecenter som öppnade 2008 och som är till för människorna i området. Familjecentret är en mötesplats, dagis, fritidsverksamhet och arbetsplats för socialarbetare i området som har ca 1700 invånare. Familjer i kris kan bo här tillfälligt.
Alkoholismen är utbredd här, även bland kvinnorna. Personalen talar om att barnen får samma mat hemma som föräldrarna äter som tilltugg till sprit, t.ex. kokt grishuvud och sill. Pannkakor är mycket uppskattat för inte ens det får barnen hemma. Mjöl och olja går det åt säckvis på familjecentret. ”Hungriga människor är arga människor” säger en socialarbetare.

Bageri_1Barnen har en fristad
Personalen lär barnen att sköta om sig själva så att de kan bo kvar hemma och slippa hamna på barnhem. Det finns barn som kommer hit som aldrig har tvättat sig. Tidigare blev barnen som kommer hit mobbade i skolan pga. att de luktade illa och hade dåliga kläder. Numera är det inte så, efter det att barnen besöker familjecentret och har lärt sig att sköta om sig. Barnen lär och uppmuntrar också sina föräldrar att tvätta händerna före maten. Barnen kan säga till föräldrarna ”kan vi laga det som vi åt på dagcentret idag” och på så sätt lär barnen sina föräldrar att laga mat.
Föräldrar är viktiga för sina barn och barn är lojala mot sina föräldrar. Barnen har en fristad här och kan slippa att tas ifrån sina föräldrar, barn slåss för sin familj.
Antalet barn som brukar besöka centret är runt 25 st. både barn och familjer kommer hit.
Här finns en kvinnogrupp, kvinnor är alltid mer aktiva än män säger socialarbetaren.

Dröm om en bakugn
Personalen som arbetar här berättade våren 2009 för oss som besökte familjecentret att de drömmer om en ugn för att kunna baka bullar och matbröd. Det går åt mycket bröd på dagcentret och även till de matkassar som personalen delar ut till behövande familjer. Bröd som idag till stor del måste köpas. Vi som hörde om personalens dröm om en ugn, blev intresserade och tog med oss ”drömmen” hem till Vänner emellan. När Vänner emellan besökte familjecentret hösten 2009 hade drömmen utvecklats till en dröm om att renovera lokaler i ett uthus så att det kan inrymma ett bageri. Vänner emellan har beslutat att stödja byggnationen av detta bageri som i förlängningen förhoppningsvis kan skapa ett eller ett par arbetstillfällen i byn. Projektet kallar vi för ”Bageriprojektet”.

Stöd projektet
Vill du stödja ”Bageriprojektet” sätt in ditt bidrag på Vänner emellans bankgirokonto 5613-1089. Var vänlig och märk inbetalningskortet med ”Bageriprojektet” så vidarebefordrar vi pengarna.

Kommentarer inaktiverade.